boeken, kunst en integratie
Door: Liesbeth
Blijf op de hoogte en volg Liesbeth
02 September 2007 | Noorwegen, Oslo
Van we week kwam ik tot de schokkende ontdekking dat ik al op 1/5 ofwel 20% van mijn verblijf hier ben. Angstaanjagend hoe snel de tijd gaat. Ik vrees dat de tijd alleen nog maar sneller voorbij zal vliegen. Ik heb al veel gedaan hier, maar wil nog veel meer doen!!
Daarom ga ik vanavond een beginnetje maken om een paar tripjes het land in te maken. Ik wil heel graag het Noorderlicht zien (omgeving Tromsø/Bodø), naar Trondheim, Bergen, naar de Prekestolen, Stavanger en ik wil dolletjes graag naar de Lofoten in de winter. Ik hoop dat het allemaal te realiseren valt, maar heb er veel voor over. En mocht het niet lukken in déze 5 maanden, dan kom ik gewoon in mijn master nog een half jaartje terug. Maargoed, dat zien we later wel weer :)
De eerste taalles was erg eenvoudig. De lerares praatte erg langzaam, en hamerde op de uitspraak van de woorden en zinnen. Ik zeg niet dat ik het zelf allemaal goed doe, maar wat ze vertelde was voor mij reeds gesneden koek. We krijgen geen cijfer voor het vak, maar een voldoende of onvoldoende. Dit wordt gebaseerd op een presentatie over een zelf gekozen onderwerp. 3 keer raden wat het mijne zal zijn :D
De Exchange Party was erg gezellig. Heb niemand gezien die van plan was naar het buitenland te vertrekken; alleen mensen die al ergens zijn geweest of nu dus in Oslo zijn. Heb wel iemand gesproken die in Groningen had gestudeerd. Wel grappig om zijn ervaringen in het Hollandse te horen. Was tevens een leuke manier om mijn Noorse skills weer eens in de praktijk te brengen. Gij begreep me,d a’s het voornaamste. Dat ik soms iets raars zei deerde niet :D
Van de week waren en Kringsjå dagen hier waar ik woon. Met twee huisgenoten (NL en VS) ben ik daar maar eens heengegaan. Was erg gezellig. Ik moet zeggen, veel vooroordelen over Amerika bleken nogal te kloppen. Of het vooroordelen zijn is dus maar de vraag. Mijn beeld van The States is een stuk completer. Of het positief is weet ik niet… :D
Ze komt uit het midden van het land, uit het conservatieve deel. Gevolg: al haar vriendinnen trouwen de zomer na hun middelbare school eindexamen. Zij niet. Maar misschien dat ze na haar half jaar hier gaat trouwen met haar vriend die ze al wel 4 maanden kent. Verder hebben ze rare eetgewoontes: leftover pizza als ontbijt, pindakaas en jam op brood, water alleen uit een fles (niet uit een beker), en tja. Al-tijd pizza. De oven hier draait overuren :).
Maar het is een hele aardige meid, en het is echt vreselijk leuk om zo veel te weten te komen over het dagelijks leven aan de andere kant van de wereld.
Overigens valt het me nu pas op hoe vaak ik in NL het woord ‘hoor’ gebruik. Is namelijk een moeilijk te vertalen woord. En ja, als je net als ik het woord dan gewoon gebruikt terwijl je Engels aan het praten bent, klinkt het nogal ehm…. Apart. Yes hoor klinkt als Yes Whore, wat zoveel betekent als ‘ja hoer’. Oppassen dus :D
Waarschijnlijk ga ik met Caly (die Amerikaanse) naar het concert van Muse hier, eind oktober. Heb ik erg veel zin in!
Trouwens, vrijdag en zaterdag ben ik in de hemel beland: een boekenmarkt, met boeken van 10 tot 100 kroner (1,25 tot 12 euro). Geweldig!! Ik moest toch nog een boek kopen voor mijn Noorse les. Die heb ik nu voor 15 kr ipv 99. Heb in totaal 9 boeken gekocht, voor slechts 170 kr (iets meer dan 20 euro). Mooie deal he :) Ik was nogal blij met mezelf, mijn portemonnee en de markt. Of ik de tijd heb om alles hier te lezen is de vraag… maargoed, was in elk geval heel content.
Zaterdag ben ik op een nasjonalgalleriet-tour geweest met andere internationale studenten. Was leuk om weer wat Munch schilderijen in het echt te zien. Wat zijn die dingen indrukwekkend mooi. Vind het zo leuk dat ik het leven en de kunst van die man ga uitspitten komende tijd. Het is zo fascinerend om de gedachtegangen en kronkels te bestuderen. Veel mensen noemen heb gek, maar stiekem is hij briljant.
Neem het schilderij Madonna (ff googelen). Het is Maria die hier is afgebeeld, maar niet op de gebruikelijke, kuise manier. Hier is ze in extase. Er ontstond nogal een rel in de tijd dat hij het schilderde, want het was eigenlijk heiligenschennis. Maar als je verder kijkt naar wat hij (als religieus persoon) hiermee bedoelde, is het juist geen heiligenschennis. Door haar extase weer te geven, wilde hij het mooie, goddelijke en heilige van de verwekking van Christus weergeven. Juist mooi toch :). Uiteraard is het iets gecompliceerder dan ik hier neerzet.
Ze gestolen schildrijen (de schreeuw en madonna) zijn helaas nog niet gerestaureerd, dus kan ik niet zien. Jammer, maar het is niet anders.
Dinsdag heb ik overigens een combi-excursie naar het Munch-Museum en de Nasjonalgalleriet. Lekker een overdosis kunst dus :)
Naderhand zijn we bij de Deli de Luca gaan lunchen. Een heerlijke calzone ost of skinke. Het Franse meisje dat mee was, zei dat ze erg van opera hield, maar dat ze niemand kende die het ook leuk vind. Ik wel! Dus waarschijnlijk gaan we van de week naar een opera. Afhankelijk van de prijs, want uitgaan is hier peperduur. Maar lijkt me wel erg leuk! Overigens, ze studeert ook kunstgeschiedenis (wel andere vakken dan ik).
Komende vrijdag is het Kulturnatt hier, een soort van museumnacht. Waarschijnlijk ga ik daar naartoe. Myléne (zo heet ze) wilde er ook graag heen, dus dat is gezellig.
Ik begin ook al aardig te integreren hier: ik spreek Noors, ken de cultuur en de gebruiken, loop om de dag hard, eet pølser, luister soms Noorse muziek, eet vaffler (wafels)… Ik heb alleen geen spierwitte haarband in mijn haar, tourpeer mijn haar niet, ben niet zonnebank-bruin, niet doodgeblondeerd en ga niet in sportkleding naar college. Maar naast deze dingen denk ik dar ik het best aardig doe. Ik moet oppassen denk ik dat ik niet te erg integreer, want dan wil ik niet meer weg. Heb het namelijk echt gruwelijk naar mijn zin hier.
Oja, waar ik eerst nog schreef dat het wel zomer leek: ik heb het idee dat de herfst is ingevallen. Overdag in de zon is het nog wel aangenaam, maar ’s avonds en ’s nachts koelt het behoorlijk af. Komende woensdagnacht wordt het 3 (!) graden. In begin september!! Ik hoop op mijn allerhardst dat dat het begin betekent van een vroege, strenge, koude, witte en dus heerlijke winter. (Hopen jullie mee voor me?) De eerste sneeuw is een week al gevallen, boven 100m. Bijzonder, hoe het klimaat hier anders is dan in Nederland. Zo ver weg is het immers niet.
Jeetje wat is mijn verhaal weer lang geworden. En dan hou ik me nog in…
Maar ja, wie het naar zijn zin heeft, heeft een hoop te vertellen.
Ik ga maar eens koken… Vissticks, gebakken aardappelen en doperwten… Lekker niet-geïntegreerd voer ;)
02 September 2007 - 17:00
Emmely:
Hey liesbeth, hoe is het? stomme vraag eigenlijk, zo te lezen gaat het hart stikke goed! Zoals ik eerder liet weten zou ik graag langs komen, maar dat kan niet meer. ik vertrek in november voor een half jaar naar canada!!
vind het wel heel jammer, leek me heel leuk om op visite te komen.
jij nog heel veel plezier en kijk je uit dat je niet echt verslaafd word aan kunst? verslaafde worden nietmeer terug genomen in nederland ;) dan MOET je wel integreren. groetjess xx
ps ben je nou op 2/5 of 20% van je verblijf? doeg -
02 September 2007 - 18:27
Moekert:
Hei Liesbeth,
Heb je al eens bij de nieuwe opera gekeken? Anders even googelen. Het is een bijzonder mooi, modern gebouw aan het water. De moeite waard om te gaan bekijken. Ik geloof dat het nog niet geopend is.
Heb je vanavond ok worteltjes bij de doperwten gegetenJ ,want dan hoor je er nog meer bij.
Veel plezier morgen en tot horens maar weer.
10 September 2007 - 12:32
Nora:
He Liesbeth
wat leuk om al je verhalen te lezen, zeg! Klinkt super goed allemaal en volgens mij heb je het super naar je zin!
Ik heb vandaag weer eerste college gehad, was ook leuk. Het ziet er nog niet zo zwaar uit maar ik de literatuur ook nog niet gezien dus misschien is het over een paar dagen wel anders...
Voor de rest gaat alles lekker hier, fietsen en hardlopen tussen de buien door. Gezellig met iedereen en heerlijk met Wander!
Kus nora