Foto's, plusgraden enzo
Door: Liesbeth
Blijf op de hoogte en volg Liesbeth
06 Maart 2009 | Noorwegen, Oslo
Het is verder erg leuk om te weten te komen wat er zich allemaal afspeelt achter de schermen vane en museum. Op weg naar mijn kantoor (ja ik heb een kantoorbaantje, schrik!) loop ik langs de werkplaats waar er kopien worden gemaakt. Ruikt heerlijk kan ik je zeggen. Daarna langs het magazijn waar een soort staafkerklucht uitkomt (tja, soort van teer ofzo, en oud hout… vaag, maar lekker). En op weg naar boven, nara het museum langs allerlei plaatsen waar objekten geconserveerd worden. Altijd leuk om even te neuzen. Conservering is iets dat me nog steeds heel erg trekt. Het museum was van de week overigens nog in het Noorse nieuws. Ze hebben de mogelijke werkplaats van een van de schepen achterhaald. Ergens in zuid-west Noorwegen als ik me niet vergis. En da’s nou zo leuk aan archeology en alles wat erbij hoort: dit sort ontdekkingen. Er is ook iets gaande waarbij binnekort pers aanwezig zal zijn. Ik kon niet helemaal volgen wat het was (deens is moeilijk!!) maar ik was van harte welkom enz al er dus ook zeker bij zijn.
Verder is de temperatuur tot boven nul gestegen. Jammer, echt jammer, want de sneeuw in de stad is grotendeels weg (en heel veel water ervoor terug). En de sneeuw bij Frognerseteren is een beetje ijzig geworden, en das lasting skiën, zo vonden we maandag uit. Ahwel, we gaan nog wel ff oefenen (nou ja ik dan, Jan is een prof haha), voor we over eenw eek naar Lillehammer gaan! Jan en ik zijn dan een jaar bij elkaar en dat willen we vieren door lekker te gaan skiën in wintersportwalhalla Lillehammer. We gaan dan in de zelfde boerderij overnachten als waar ik vorig jaar met Anneke en Nina ben geweest. Heb nu al trek in het ontbijt haha.
Woensdag zijn we naar Theaetr Liksom geweest (vertaling: soort van theater) die een improvisatieshow gaf in Chateau Neuf (de grote studentenorganisatie hier). Voor echt niets kun je daar elke woensdag genieten van echt supergoed improvisatietoneel. Het was leuk om er wee rte zijn en ook een beetje raar. Ik ben zo vaak in dat gebouw geweest vorig jaar (jamsessies, volksmuziek, theater en dansles). Veel was hetzelfde, de bezoekers van het theater, het gebouw, maar er is zoveel veranderd in de tussentijd. Desalniettemin heerlijk om er weer te zijn. Een van die spelers speelde overigens ook in de de grootste Noorse (oorlogs)film ooit gemaakt: max manus. Soort noorse soldaat van Oranje. Erg goede film! Mocht je m tegenkomen: zien!
Ik word me steeds meer bewust van Noorse gebruiken en rariteiten. Dat ze erg gezond eten was ik al achter (zie vorige blog). Ze eten ook een beetje rare dingen. Mareel in tomatensaus bij je ontbijt. Ieuw! Dat stinkt! En bij de lunsj ook… Jakkiebah. En dat op hompen droge zooi dat voor brood door moet gaan. Maar dat wel vergezeld door een peentje dat door vrijwel iedereen in zijn of haar brooddoosje wordt meegenomen. Ik dacht ik doe ook eens hip, en had de couscoussalade vand e dag ervoor meegenomen. Daar zaten we dan, in het kleien kamertje dat als kantine dient, luid knabbelend op paprika, peentjes, sla en druifjes. Ik moest me erg inhouden om niet keihard te lachen, het klonk zo idioot…
Er is ook weer een enorme uitverkoop in de boekwinkels deze periode. Nee heb dit keer niet groots ingeslagen, het huis was net zo opgeruimd, maar 1 boek moest ik toch echt hebben Astrids Bilder (foto’s). een boek over het leven van Astrid Lindgren (schrijfster van pippi en veel veel meer moois) verteld aan de hand van veel foto’s. een geweldig boek over een geweldige vrouw met een geweldige fantasie. Heb er zin in om het te gaan lezen.
Nu is mijn werkdag bijna om en ga ik zo naar huis. Van t weekend gaanw e waarschijnlijk naar de film: Appelsinpiken (sinaasappelmeisje) naar het boek van Jostein Gaarder (schrijver van o.a. de wereld van Sophie). Trailer zag er leuk uit, dus ben benieuwd. Strakjes dus naar huis en dan lekker relaxen op de Fatboy die Jan heeft gekocht. Met mijn fijne Astrid Lindgren boek. En thee uit mijn ’eigen’ winkeltje.
P.S. Wie is de mol? :)
P.S. 2: foto's op www.picasaweb.google.nl/liesbethinoslo
Oh en p.s. 3: Norwegian gaat naar Amsterdam vliegen! dus als je zin hebt in een (betaalbaar) weekendje weg...!
(excuses voor rare typefouten, maar ik denk sneller dan ik typ, en dan krijg je dat… Sorry)
06 Maart 2009 - 14:32
Anneke:
Hey Liesbeth!!!
Klinkt goed allemaal!!!
En ben nu al jaloers op je Lillehammer-ontbijtje ;) Greetz uit het druilerige NL! -
07 Maart 2009 - 11:29
Stef:
Wat leuk om steeds te lezen hoe het met je gaat! en zo te lezen gaat het goed. Leuke foto's ook, vooral die van dat standbeeld in de sneeeuw dat je alleen dat hoofdje ziet is erg grappig.Inmiddels zit hans in ijsland en ik vertrek volgende week al. Gaat snel die laatste dagen. Geniet van de komende tijd daar en ik zie je weer als ik terug ben. veel liefs stef -
09 Maart 2009 - 09:14
Esther:
Ha Liesbeth,
Klinkt goed, je stage. En een boek uit eigen hand is zeker gaaf!!! Komt ie ook in het Engels uit of alleen in het voor ons onleesbare Noors (of nog beter, Deens?!).
Hier alles zijn gangetje. Moeten deze week onderwerp weten voor de scriptie. En ik geloof ook een inleiding, maar daar houdt niemand zich nog echt mee bezig.. Voor de rest zijn we druk met tentoonstellingsvak. Vrijdag met zijn allen naar het Boymans geweest, gezelligheid!
De mol is nog steeds niet bekend.. heel irri! Werd wel bekend gemaakt dat Vivienne gewonnen heeft, maar niet of Anniek (tuurlijk, eh, toch?!) of John de mol (klinkt ook verdacht) is. Donderdag meer!
Good luck maar weer deze week en tot snel (nouja, snel..)! -
12 Maart 2009 - 15:54
Anne Van Marle:
Hoihoi,
Echt heel leuk om elke keer weer iets van je te lezen. En zo te lezen volgt er meer uit je hand. Meeschrijven aan een boek!?! Echt heel gaaf! Ik sluit me aan bij Esther.. dat boek komt er toch wel uit in een [ook voor normale mensen] leesbare taal :p ? Mooi dat je weer helemaal je plek hebt gevonden (op sommige voedselrariteiten na dan). Ga zo door! Succes en vermaak je..
Liefs Anne