Hiking, Bezoek en Sterren
Door: Liesbeth
Blijf op de hoogte en volg Liesbeth
11 Oktober 2007 | Noorwegen, Oslo
Onderweg kwamen we hele mooi uitzichten over de stad tegen. Mooie plek voor een lunch dus. Toen we bij de Frognerseter aankwamen hebben we daar nog zo’n half uur buiten op ’n hekkie gezeten om van het weer en het uitzicht te genieten. Ben zelfs lichtelijk verbrand, kun je nagaan, begin oktober. Via de Holmenkollen (de skischans) zijn we weer naar de T-bane gegaan, en weer naar huis. ’s Avonds had in nog Munch college van 6 tot 8.
Woensdag heb ik de hele dag geleerd, de was gedaan, opgeruimd etc. En ’s Avonds kwam mijn tante voor een weekje op bezoek. Met Hollansche Oude Kaas…. Njam. Donderdag hebben we door de stad gebanjerd, en vrijdag hebben we de Frognerseter bezocht, waarna we de Holmenkollen beklommen hebben. Bovenop was ietsjes minder prettig, want zodra er iemand anders de trap op kwam, schudde het hele gevaarte. En je staat heel raar boven de grond in dat ding, dus vond het ook niet erg om weer naar beneden te gaan.
Zaterdag hebben we de trein genomen naar Geilo (uitspraak Jeiloe ;)) en hebben we daar een tur om het meer gedaan. Het was minder zonnig dan in Oslo, maar evengoed heerlijk weer. Na 11 kilometer waren we moe en zijn we neergeploft in een Mix (soort snackbar) voor friet met hamburger. De treinreis heen was erg mooi, maar terug vooral in het donker. Heerlijk liggen pitten dus :).
Zondag hebben we het Folkemuseum bezocht. Het was er prachtig met al de herfstkleuren in de bomen, blaadjes die naar benee vielen, rook uit de schoorsteen en een lefse om op te smullen. Dit keer heb ik ook de tentoonstellingsruimte bezocht met de folkekunst en de klederdracht. Wow, echt supermooi al die kleren. Heel gaaf om te zien hoe ze er 100 à 200 jaar geleden bijliepen in de stad en op het platteland.
Maandag en dinsdag is Jeannette naar resp. Drøbak en Fredrikstad gegaan, en ben ik aan de studie gegaan. Ja mensen, dat doe ik ook! Maar daar schrijf ik niet over, want dat gaat saai worden. (Dus ook als ik het niet schrijf, doe ik heus nuttig :P)
En woensdag hebben we de week afgesloten met weer wat door de stad te banjeren. En toen was het alweer tijd om terug naar Nederland te vliegen. Voor haar dan, wat ik blijf nog even. ’s Middags had ik weer college van 16 tot 19. Daarvoor heb ik weer een kompendium gekocht…. De laatste! Heb nu alles binnen, niets hoeft meer nagedrukt… Was een heel gezeur met de kompenier van Edvard Munch. Maargoed, heb nu alles, dus kan stevig aan de arbeid. Ohnee…. Er is nog een boek onderweg uit de US. Al 2-3 weken. Schiet lekker op…
Gisteravond hebben we een soort Göteborg reünie gehad bij Alex thuis. Hij ging zelf pizza maken, want hij had twee vriendinnen op bezoek. Maar omdat zij wat vertraging hadden, waren de Nederlanders vast begonnen aan een diepvriespizza in ons eigen keukentje. Maar de verse pizza om 20.30 was erg lekker. De Nederlandse meiden en jongen moesten er vandaag weer vroeg uit, dus gingen bijtijds weg. Ik heb vandaag vrij, dus ik bleef nog even (met uiteindelijk 6 Duitsers).
Alex stelde voor om naar Sognsvann te gaan. Dus 6 Duitsers (Alex + 2 vriendinnen en Leander + zus en haar vriend) en moi gingen midden in de nacht, in het pikkedonker, in de vrieskou een wandeling maken bij Sognsvann. Gaaf! Het was ontzettend donker, maar het pad was van grind dus redelijk te zien. Er hing dauw op het water, waardoor de dennenbomen mooi donker afstaken bij de wittige dauw. Ergens langs het pad ligt een steiger het water in en daar zijn we een stukje opgelopen. Vanaf daar kon je heel goed naar de sterren kijken. Om middernacht op een steiger te staan op een meer omringd door dennenbomen met een mega sterrenhemel boven je, én gereflecteerd in het stille water, in de vrieskou, wolkjesblazend…. Dat móet je ook ‘ns doen. Het was uiteraard niet op foto vast te leggen, maar geloof me, het was bijzonder :) Om half 2 lag ik moe, ijskoud maar blij in m’n bed :)
Leander zei overigens dat er ergens deze week sneeuw was voorspeld. Hopen dat dat waar is…. :)
Vanavond komen er wat mensen om nu écht de trip naar Tromsø te plannen. Hopelijk vinden we een datum waarop iedereen kan. Vanwege de examens kan het nog moeilijk worden. Maar ik moet en zal naar Tromsø :P
Vanochtend heb ik een mailtje gehad van het Noorse meisje wiens ouders een hutje hebben in Vang in Valdres…. Ons tripje gaat door! Eerst was het nog even onzeker, want als er sneeuw zou liggen daar, is de hut niet meer te bereiken. Maar er ligt nog geen sneeuw, dus zaterdagochtend gaan we per huurauto naar Vang! Heel gaaf! Heb er zin in om weer lekker de bergen in te gaan, de kou op te zoeken, en hopelijk ook wat sneeuw!
Mijn Flicr account is vol (ik mag maar 200 foto’s plaatsen…) dus ik heb een andere account aangemaakt, waar ik hopelijk meer foto’s op kwijt kan. Onderaan staat de link. De foto’s blijven op de oude site staan, maar de nieuwe komen dus steeds op de nieuwe site: