Kompendier, kulturnatt en zuiplappen
Door: Liesbeth
Blijf op de hoogte en volg Liesbeth
09 September 2007 | Noorwegen, Oslo
De tijd gaat zo snel…
Maandag had ik mijn eerste Noors schriftelijk college. De docent is een man, die niet zo standaard Noors spreek als de mevrouw van mondeling. Moest even wennen, maar uiteindelijk kon ik hem ook goed verstaan. Hij is in elk geval wat vlotter in zijn spraak dan de mevrouw. We moeten samenvattingen gaan schrijven, essays en dergelijke. Leuk op zich, maar ben niet meer zo gewend aan het huiswerk voor de volgende week :D
Dinsdag hadden we met het Engelse kunstgeschiedenis vak een excursie nar het Munch Museum en de Nasjonalgalleriet (jawel, waar ik zondag ook was geweest). Deze excursie ging vooral over Edvard Munch. Leuk om al die schilderijen in het Munch museum weer te zien. De gestolen en weer teruggevonden Madonna en Schreeuw waren niet te zien want die worden nog steeds gerestaureerd. Ze schijnen vooral waterschade te hebben. Zondezodezonde… Maar dit zijn niet de meest boeiende werken van de beste man, dus was ook erg blij de rest te zien. Wat erg leuk was: in een zaal lagen grote doeken, schetsen voor de schilderingen in de aula. Deze waren ze aan het restaureren, omdat ze latenlang opgerold hebben gelegen en dus erg afgeragd zijn. Was heel erg leuk om van dichtbij te zien. Normaal mag je daar niet echt in, maar wij wel. Voordeel van een docent die daar mensen kent :)
Na deze excursie had ik het Noorse vak over Edje Munch. De eerste 15 minuten gingen op aan een discussie over de kompenier (readers). Wat bleek nou: de nieuwe literatuurlijst van de docent was niet gezien, en dus hebben ze de oude nog een keer gedrukt. En die is dus niet meer up to date. Erg fijn, want haast iedereen had deze 1400 kroner tellende stapel kopietjes al aangeschaft. Er was sprake van nogal veel miscommunicatie tussen docent en drukker. We zouden nog van haar horen. Maar ja, dacht ik, wat moet ik dan in de tussentijd met die gekke dingen? Dus ik naar de boekwinkel om te vragen wat zíj ervan wisten. Compleet ander verhaal dan de docent natuurlijk. De boekwinkelmevrouw had wat rond gebeld en ze zou proberen om de niet goed gedrukte artikelen aan ons terug te betalen. Ik zou nog van haar horen. Vrijdag vertelde ze me dat we de oude readers om konden ruilen voor de nieuwe, en het prijsverschil kregen we terug. Was een zware bevalling, maar gerechtigheid zal heerschen hahahaha
Toen werd het vrijdag en was het Kulturnatt, een soort museumnacht. Althans, dat dachten we…. Alles ging om 23 uur al dicht… Das geen Natt dus, maar een kveld. Maargoed, we zijn naar een soort rockfestival geweest ergens aan de rand van de stad. Was niet heel spannend, dus we gingen weer terug naar de stad. Maar wat een rare vogels zijn die Noren. Ik wist dat ze erg veelmoeite hadden om normaal met alcohol om te gaan, maar dat het zó erg was…. Ik wist niet wat ik zag. Op straat vielen ze met bosjes op de grond, ze werden met politiewagens weggevoerd omdat ze niet meer konden staan of zitten… Allemaal knetterbezopen. Jong en oud. Heel raar gezicht kan ik je zeggen.
’s Avonds zijn we nog in de locale pub wat gaan drinken en scrabble gaan spelen met een NL en Canadees en een Fransoos. Was heel gezellig. Maar om 1 uur kwam de barman langslopen om te vragen of iedereen snel zijn alcohol op wilde drinken. De alcoholpolitie was langs geweest en ij mocht na 1 uur geen alcohol meer hebben in zijn zaak. Huh? In een café? Evenz mag je na 10 uur geen alcohol meer buiten hebben, dus zit iedereen binnen. Wat wel erg prettig is, is dat er binnen niet gerookt mag worden. Jee….
Zaterdag gingen we op een walk in de woods. Op de beschrijving stond dat het zo’n 1,5 uur zou zijn. Wat ze er niet bij hadden gezet, was dat dat enkele reis was. Maargoed, het was erg leuk en gezellig. We hebben naar de Ullevålseter gelopen, daar wat gegeten en toen weer terug. Best vermoeiend, alles bij elkaar, maar wel lekker. Ik zou eigenlijk ’s ochtends gaan hardlopen, maar had geen zin. Maar ik heb het ruimschoots ingehaald met deze woods-tocht.
Na afloop hebben we met een groepje afgesproken om bij ons wat te gaan drinken en misschien daarna naar de stad te gaan. Dus ’s avonds zat ons kleine keukentje vol met Duitsers, een Canadees en 4 hele Nederlanders! Er bleker er meer te zijn :)
Later zijn we de stad in gegaan, alwaar we weer onze nek braken over de dronkraards. Maar ondanks dat was het erg druk in de stad en er hing een gezellige sfeer. Niet agressief, zoals dat wel eens kan gebeuren door alcohol. We hebben wat tentjes afgestruind, maar ze hadden overal rare leeftijdsgrenzen, dus bleef er weinig over aangezien niet iedereen 22 was.
’s Nachts de nachtbus naar huis genomen, en heerijk mijn bed in gedoken.
Ben net wakker, dus ga vandaag niet naar de tour of the heart of Oslo. Daarbij ken ik het heart of Oslo al aardig goed, dus ik dacht dat ik vandaag maar eens ging gebruiken om tripjes te organiseren. Ik blijk niet de enige te zijn die dolletjes graag naar Tromsø wil van de winter (oorderlicht, husky sledetochten, walvissafari’s…) dus ik hoop dat het gaat lukken. Verder ga ik er een typische luie zondag van maken. Heb het druk zat, zo alles bij elkaar.
Foto’s van het Slot en de wandeling: http://www.flickr.com/photos/9869208@N07/
Excuses als ze scheef staan. Heb ze toch heus gekanteld in het wizardje…
Behalve 3-11 oktober is ook 17-23 oktober bezet.
09 September 2007 - 10:47
Moekert:
Ha die Liesbeth,
Je hebt het maar druk met al die tripjes en het uitgaan. Ik heb in ieder geval het "pakje" opgestuurd met daarin je winterjas, zodat je er ook op uit kunt gaan als het koud wordt.Hier gaat alles zo zijn gangetje. Leuke groep en een gezellige klas. Prima!
Een fijne luie zondag!
Groetjes van ons
09 September 2007 - 18:46
Jeannette:
hoi hoi,nog ruim 3weekjes dan ben ik in Oslo misschien kunnen we ook wel een trip naar buiten de stad maken naar lillehammer met de trein of bus ergens naar toe we zien wel verder doe je heel veel leuks en je verhalen lees ik graag gr van allemaal.