Tilbake i Norge
Door: Liesbeth
Blijf op de hoogte en volg Liesbeth
20 Januari 2008 | Noorwegen, Oslo
De laatste weken van vorig semester stonden vooral in het teken van afscheidsetentjes, afscheidswandelingen en dat soort toestanden. Heel raar dat er mensenw eggaan die je nooit meer zal zien. Heel jammer ook. Maar dat hoort bij Erasmus, ben ik bang. Gelukkig bleef er ook best een aantal, dus dat is mooi. Hetw as die tojd ook erg koud, echt heerlijk. Blauwe lucht, -10 graden, ijs en sneeuw. Prachtig!
Voordat ik naar Nederland ging, kwamen mams en Joor op bezoek. Ietsjes later dan gepland (wegens mist in Oslo) kwamen ze aan in mijn nieuwe huis. Ik was twee dagen ervoor verhuisd geloof ik. Nog niet alles was ingericht, maar de bedjes waren gespreid. We zijn lekker downtown gegaan en hebben ons weer goed vermaakt in Oslo. Tot de kerst was het erg koud, tot overdag -11 graden ongeveer. Het meer was dus bevroren en de straten waren glad. Voor dat ze kwamen ben ik nog wezen schaatsen op het meer. De zon scheen, het was ijskoud en het was heerlijk. Schaatsen op ijs met een laagje sneeuw gaat niet zo hard als gehoopt, maar evengoed was het heerlijk. Een paar dagen daarvoor haddenw e al op het ijs gelopen. Ik was zelf een beetje voorzichtig met het ijs, je weet immers nooit. Toen ik ging schaatsen zag ik gaten van ijsvissers, en toen bleek het ijs zeker zo’n 25 cm dik te zijn. Ook al is Nederland een schaatsland, dat soort diktes kennen we niet meer. En toen kwam de kerst!
Ik had een hutje geboekt in Nordmarka, dezelfde Tømtehytte als waar ik eerder al met vrienden ben geweest. De 24e liepen we erheen. Het was bewolkt en er lag wat verse sneeuw, waardoor het lopen zwaarder was dan de vorige keer. Maar in zo’n 2,5 uur waren bij het poepige hutje. De kachel opstoken kostte wat moeite, maar uiteindelijk hadden we dan ook een heerlijk warm hutje. En toen was het kerst, in de sneeuw, in het bos, in de kou en in ons geliefde Noorwegen. We hebben wat muziek geluisterd, zitten hobby’en, zitten kolonisten en vooral ook lekker zitten niksen. Het voelde niet heele rg als kerst, maar het was dan ook de eerste kerst die we niet thuis vierden. Beetje vreemd, mar toch heerlijk. Op tweede kerstdag liepenw e weer terug. Tot onze grote verbazing had het die nacht gesneeuwd, en was de weg terug bedekt met zo’n 8cm verse sneeuw. We hadden ons al op de downhill terugweg zitten verheugen, maar die nieuwe sneeuw gooide toch ietwat roet in het eten. Door 8 cm rulle sneeuw lopen is namelijk best pittig. Onderweg werden we nog aangesproken door wat Noren die vroegen waar onze ski’s waren. Ze verklaarden ons min of meer voor gek dat we lopes waren. Afijn, wij wel, en heu met plezier. Toch waren we aardig moe toen we in de trein zaten. En hongerig ook, dus back in Oslo hebben we lekker Burger King zitten eten. Jawel, op tweede kerstdag, en het smaakte heus lekker. Dat improviseren met de kerst (houten plank als wc, water uit de put, pannenkoeken bakken op gas en thee met takjes) beviel me goed. Ik hoef niet zo nodig konijn.
Na kerst hebben we nog lekker in de stad rondgehangen, gerelaxed en gewandeld. De 28e vlogen we weer terug. Mams en Joor hadden een vlucht van 3 uur eerder, dus ik bleef nog even in Oslo en ging daarna naar de lufthavn. Uiteraard had ik vertraging, zo’n 1,5 uur. Jammer, maar was niet anders. Het vliegtuig was te laat uit Las Palmas. Ik voelde me erg welkom toen ik weer op Nederlandse bodem was. Ik ging met de trein terug, en ja, je raadt het al…. Typisch Hollandsche taferelen…. Treinen die in de stationshal naar Rotterdam gaan, gaan in werkelijkheid maar tot Leiden. Conducteurs die ervan lijken te genieten je geen informatie te geven, en vooral niemand te bekennen van wie je wél wijzer wordt. Ik voelde me zo welkom…
Ik had verwacht dat het heel vreemd zouz ijn om weer in Nederland te zijn. Dat viel tegen, moet ik eerlijk zeggen. Het voelde meer of ik 5 weken weg was geweest dan 5 maanden. Interessant hoe snel alles weer gewoon wordt. Wel heb ik mijnzelf betrapt op het omrekenen van euro’s aar kroner. Frappant…
Helaas was ik vrijwel de hele tweede week van de vakantie ziek. Na een dag Amsterdam met wat internationals werd ik ziek, en daar heb ik de hele week last van gehad. Een of ander virus. Erg lekker. Ik had dus veel meer willen doen, maar helaas kwam er niet van. Maar evengoed was het fijn om weer thuis te zijn.
En toen was het 13 januari weer tijd om terug te keren naar Noorwegen. Bepakt met een hoop (goedkoop en lekker) voedsel en regenlaarzen ging ik weer terug. En uiteraard had mijn vliegtuig vertraging, maar toen was ik toch echt weer terug in Oslo. En dat voelde echt wel weer als thuis. Alles was wit, dus ik was in mijn nopjes. Het slepen van mijn koffer door de kiezelsteentjes (tegen gladheid) en sneeuw was even afzien, maar eenmal thuis en uitgerust kon ik genieten van enorme sneeuwvlokken die uit de hemel vielen. Nou heb ik niet bijzonder vaak sneeuw zien vallen, maar vlokken van ik denk wel 5 cm doorsnee had ik toch echt nog nooit gezien. Ik had gelijk zin in de volgende dag, om lekker met mijn laarzen door de sneeuw te lopen.
Dus vol enthousiasme opende ik die maandag mijn gordijnen, maar tot mijn grote schrik lag er niets meer. Alles was weggeregend. En zo is het dus sinds ik hier aangekomen ben. Herfstweer. Nat, kledder, warm en modderig. Maar om het positief te bekijken: ik kan mijn prachtige regenlaarzen tenminste gebruiken. Ik heb langlauf ski’s gehuurd op de uni, en die hoop ik toch wel te kunnen gebruiken!
Inmiddels heb ik twee van mijn 4 colleges erop zitten: Legends and fairytales en Eldre Norsk Historie. L&F was echt een typisch intro-college. Saaie uitleg van zaken die ik vorig semester al 100x had gehoord. Maar de inhoud leek toch wel veelbelovend, dus we zullen zien volgende week. Stom genoeg was ik behoorlijk zenuwachtig voor Eldre Norsk Historie… Omdat het in het Noors was. Echt heel stom, want vorig semester had ik Edvard Munch zonder problemen met succes afgerond, in het Noors. Voor mijn Noorse lessen had ik twee keer een A (van A tm F). Niet gek dus. En uiteraard kon ik ook gewoon alles verstaan in het college. Waarom ik dan zo zenuwachtig was, ik weet het niet. In elk geval, twee vakken dus gehad, en de andere twee beginnen volgende week (Heiligencultus in Ijsland en Noorwegen en Conservering van museumverzamelingen).
De eerste nachtelijke wandeling naar het meer heeft alweer plaatsgevonden. Op Alex (huisgenoot) zijn verjaardag zijn we weer aan de wandel gegaan, na een etentje. Ik ben overigens heel blij dat ik verhuisd ben. In dit huis wordt er tenminste gedag gezegd door de bewoners, en hier bestaat er zoiets als met z’n allen (allemaal dus) eten. Een verbetering dus.
Afgelopen woensdag zijn we naar een improvisatie theater gegaan in een soort van studentenvereniging (zonder rare ontgroeningen en verplichtingen. Overigens, als je buitenlanders vertelt over dit fenomeen kijken ze me raar aan en geloven ze niet dat er echt mensenz ijn die zich daarbij aansluiten… Ontgroening doen om lol te hebben, das kennelijk Hollandsch). Anyway, het was geweldig. Ze begonnen in het Noors, maar omdat er aardig wat internationals waren, deden ze de tweede helft in het Engels. De stukken waren hilarisch. En ik heb bewonderingen voor de acteurs dat ze op rijm kunnen spelen in een andere taal. Nu bleek dat ze dit elke week doen, en dat een een soort seizoenskaart kunt kopen. Dat ga ik uiteraard doen. Wat nog mooier is, is dat ze elke maandag een twee uur durende workshop improvisatie hebben! En aangezien ik toneel op heb moeten geven voor dit tweede semester hier, ben ik blij dat ik iets theater-achtigs gevonden heb! Het is wel in het Noors, maar ach, is ook weer een uitdaging. Of op rijm spelen gaat lukken is de vraag, maar ik ga er zeker naartoe! Dus ik heb weer twee avonden gevuld met fijne activiteiten. Verder zijn we nog naar de wekelijkse jamsessie gegaan. Jazzmuziek op een leuke manier, en vooral gezellige mensen en een leuke sfeer.
Zaterdag was er bij een dansschool in de stad een gratis introcursus in swingdancing. Vorig semester hadden we besloten dat we graag lessen wilden volgen. Dus hebben we gisteren bijna 4 uur gedanst. Het was heel erg leuk, dus ik ga me opgeven voor de lessen. Niet bij de dansschool waar we gisteren waren, maar op de campus. Dus ook de woensdagavond is bezet, vanaf week 6. Ik ga het nog druk krijgen :) Het was wel even wennen om de aanwijzingen in het Noors op te volgen. Gelukkig was de dans niet heel moeilijk, maar ik kan geen “gå gå triplestrek, triplestrek” meer horen :D Het dansen ging verder op zich wel oke. We wisselden alleen constant van partner, want uiteraard waren er meer meiden dan jongens. Maar sjeminee, sommigen waren wel heel vervelend. Het is vrij normaal dat de mannen leiden in dit soort dansen, maar sommigen waren wel zo gruwelijk slecht in maathouden dat het nergens op leek. Sommigen sleurden me heen en weer op de compleet verkeerde tellen, en vonden het raar dat ik dan verkeerd ging. Sja, als je op de cmpleet verkeerde tel aan mijn arm gaat trekken, op een diagonaal terechtkomt terwijl we recht aan het dansen waren, 3 passen door elkaar gebruikt… Dan kan ik moeilijk normaal mee doen. Maargoed, het was wel leuk :)
Theresa en ik waren behoorlijk moe van het hele gebeuren, dus hebben we ’s avonds gegeten, wafels gebakken (of iets dat een wafel zou moeten zijn….) en een film gekeken. Nou ja, een halve, want we vielen beide in slaap :D
Vandaag ga ik heerlijk domestic doen: een monsterwas, opruimen, shoonmaken, schaatsen vanmiddag en misschien een wandeling. In tegenstelling tot het vieze weer van van de week is het nu heerlijk koud, droog en zonnig. Geen dag om binnen te zitten dus.
De eerste week Noorwegen zit er al weer op. Ik ben waarschijnlijk de helft vergeten te vertellen, maar dat komt nog wel. Dus ik zou zeggen, takk for sist, takk for nå og vi ses snart. Ha det godt!
Oja ik gebruik vanaf nu een nieuw telefoonnummer. Deze is van mijn oude huisgenoot, en is een stuk goedkoper om binnen Noorwegen te bellen. Mocht je me willen bellen dan kan dat op 0047 94484290.
Foto’s staan binnenkort (vanmiddag waarschijnlijk) op mijn picasaweb account…
20 Januari 2008 - 12:07
Jorine:
Whoeoe :D Weer een logje, en een lekker lange (die traditie van lange logjes moet je erin houden ;)). Ben blij dat je internet het alweer doet.. Hebben ze bij de Panduro trouwens nog leuke stuff? Of bij de Bikbok?
Groetjes, Jorine -
24 Januari 2008 - 18:48
Nienke:
Heeej
ik ben jaloers jaloers jaloers jaloers :(
kom snel maar even langs om iedereen even gedag te zeggen!
groetjes aan iedereeen
xxx Nienke